Különvélemény

Nyertesek és vesztesek - Egy település kálváriája

2015. július 28. 10:38 - KülönvéleményBlog

,,Földet a gazdáknak!" - hirdeti a kormány programjában, melyben állami földeket írnak ki pályázatokon. Nincs ez másképp egy kis dél-békési településen, Mezőhegyesen sem. Az állami földeken gazdálkodó Mezőhegyesi Ménesbirtoknak 2017-ben jár le a haszonbérleti szerződése. Az említett 6000 hektárt viszont máris megpályáztatták. Nem is akárhogyan...

 

De kezdjük az elején... A török uralom idején elnéptelenített településen 1784-ben alapított méntelepet II. József ,,kalapos király". Ez a döntés elősegítette a település újranépesedését. Ebből is látszik, hogy a 230 éves koronabirtok már megalakulásakor meghatározta a település létét. És ez a mai napig így van. Kérdés, mi lesz 2017 után? Ugyanis ezt a települést a ménesbirtok hozta létre és a rá szerveződő agrárközösség.

Királyi, majd állami birtok egységesen működött - megjelenítve a növénytermesztési, vetőmagtermesztési, állattenyésztési és öntözési ágazatokat - egészen 2004-ig. Abban az évben ugyanis két céggé osztódott a mezőhegyesi birtok: az állami tulajdonú Állami Ménes Kft-re és a magántulajdonú Ménesbirtok Zrt-re. A két vállalat közt szoros együttműködés van. Közös még bennük, hogy mindkettő állami földeken gazdálkodik 1990 óta. Most azonban a privatizált magántulajdonú Birtok haszonbérleti szerződése lejárt. Így az állam megpályáztatja a földeket, ahelyett, hogy megújítaná vagy felülvizsgálná a szerződést. Ezáltal 3000 hektár földterületet osztanak szét... Ráadásul nem csak eredetileg állami földeket, hanem magántulajdont is elvesz az eddigi birtokosaitól az állam és idegen kezekbe játssza át. MELYIK JOGÁLLAMBAN, MELYIK DEMOKRÁCIÁBAN, MELYIK EURÓPAI ÁLLAMBAN VAN ERRE PÉLDA? Ezeket a földeket megpályáztatni mindkét esetben a magántulajdon jogellenes elvonása! És mindemellett a magából az egész pályázatból a jogorvoslat lehetősége is hiányzik, amely úgyszintén törvényellenes. Ezen kívül előnyt kellett volna élveznie a zrt-nek. Úgy látszik a Földalap már a saját szabályainak sem képes megfelelni?
,,Törvény". Azt végül is ők írják... Úgy, ahogyan az nekik és a fideszes bajtársaknak kedvező... És az máris törvényes. 
Igen, törvényesen lopnak szét, és osztanak szét a saját földesuraiknak több, mint 1000 embernek munkát és megélhetést nyújtó több évszázados hagyományokra visszatekintő gazdaságot! 

Igen. Több, mint 1000 ember. Ennyi dolgozó függ az egységes gazdaságtól.
A birtok által felhasznált és a most megpályáztatott területeken ugyanis évszázados - nem mellesleg az UNESCO listáján várományosként szereplő - műemlékek vannak jelen. Azonban ami ennél is fontosabb, hogy Mezőhegyes - sajátos településszerkezetéből adódóan - majorságaiban a teljes csatorna és ivóvízhálózat és néhány utcaszakasz is a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. tulajdonában van. Bizonytalan, hogy a földosztás után mi lesz a sorsa mindezeknek, ugyanis több száz majorban élő ivóvíz ellátása kerül veszélybe!
Ráadásul a majori lakosok mellett a környékbeli gazdák is megsínylik az Apátfalvától Dombegyházig kiterjedő víz - és öntözőhálózat hiányát, ugyanis a Birtok szétverése után a szétosztott földeken gazdálkodók szabják meg a bizonyos öntözőszakasz használati bérét - nagy valószínűséggel olyan magas áron, melyet egyik növénykultúra sem lesz képes kitermelni.

400 állandó foglalkoztatottja van a mezőhegyesi nagygazdaságnak, de ennél sokkal több is, ugyanis vannak olyan munkavállalók, akik csak tavasztól októberig dolgoznak a Ménesbirtok állományában (pl. traktorosként). Velük együtt már 1000 foglalkoztatottról beszélünk. 
A Birtok területén világhírű és világszínvonalú hibridkukorica termelés folyik, amely nem csak a mezőgazdasági idénymunkások, napszámosok és diákok nyarát és hosszabb távlatú anyagi fedezetét biztosítja, hanem a szinte nincstelen családoktól egészen a havi 200-300 ezer forintból élő családokig meghatározó anyagi pótlást jelent - a címerezéssel hozzájutott munkabérükből fedezik az iskoláztatást, nyaralást vagy az elkövetkező hónapok költségeit is. Velük együtt már több, mint 1200 emberről beszélünk, akiknek a megélhetése mellett a település léte is függ a Ménesbirtoktól. És nem csak több, mint 1000 munkavállalóról van itt szó, hanem több, mint ezer családról is...
Amennyiben az összes pályázatra kiírt földet ,,megnyerik" valószínűsíthetőleg 50-60 állandó foglalkoztatott marad az említett területeken. És semmiféle garancia nincs arra, hogy az új gazdák foglalkoztatják majd a többi 1150-et...

A pályázati felhívások célja eredetileg ,,családi gazdaságok kialakítása és megerősítése". Ezzel a témával sok más médium mellett a jobboldali HírTV is foglalkozott, Látótér című műsoruknak a Földművelésügyi Minisztérium szaktárcája által eljuttatott közleményében az áll, hogy 2017-től a mezőhegyesiek nem egy nagy gazdaságnak lesznek kiszolgáltatva, hanem kisbirtokosként lehetőséget kapnak önálló gazdálkodásra.
Ez a nemes cél valahol biztosan biztosan beválik, sikeres, sőt támogatható is. Azonban Mezőhegyen nem ez a helyzet. Pont fordítva: Ez az úgynevezett ,,kiszolgáltatottság" tartja el a települést, a felsoroltak mellett az önkormányzat is a cég iparűzési adójára és egyéb támogatásaira építi költségvetését, ráadásul a településen lévő iskolákat is nagy mértékben támogatja.
Mindemellett számos kulturális rendezvény és intézmény sem jöhetett volna létre a Mezőhegyes Ménesbirtok Zrt. támogatása nélkül. A mezőhegyesi református egyházközség 106 éves ingatlanjai (temploma, parókiája és gyülekezeti háza) sem épülhetett volna meg nélkülük.

Vesztesként került ki a Génbank-Semex Magyarország Kft. is, melyet a Mezőhegyesi Ménesbirtok még a rendszerváltozás idején alapított a világszínvonalú kanadai genetikai céggel, a Semex-szel közösen. A vállalkozás sem nyert a pályázaton. A cég telephelyét körülveszik a pályáztatott földek, innen fedezte ez a mesterséges megtermékenyítő állomás a takarmányát. Ezen földterületek új gazdái viszont más formáját űzik majd a gazdálkodásnak (ha egyáltalán űzik), amely jelentősen megrendítheti a Semex szigorú tisztasági és egészségügyi fenntartásait, ezáltal az importképességük és az ott folyó munka világszínvonalát is gyengíti.

És a nyertesek.
Elkeserítő, hogy a pályázat nyerteseinek több, mint fele mezőhegyesi. Persze gondolhatná az ember, hogy így akarják helyi tulajdonban tartani a a földeket. Azonban nem így van.
A helyi országgyűlési képviselő Simonka György (Fidesz-KDNP) is és számos rokona, haverja is nyert a földeken közvetve vagy közvetetten, de még szörnyűbb az, hogy két helyi önkormányzati képviselő is a nyertesek közt van. Magyar Tibor és Kerekes György fejenként 50-50 hektáron gazdálkodhat majd. Utóbbi egyáltalán nem rendelkezik gépparkkal sem állatokkal, de amikor a HírTV Mezőhegyesen járt Magyar Tibornál, ott sem találtak földművelésre alkalmas apparátust. Mindkét képviselő ,,független".
De egy fideszes önkormányzati képviselő, Zsóriné Kovács Márta gyermeke, Zsóri Gergő sem bővelkedik kombájnokban, traktorokban és persze állatállományban. Ő nem is mezőhegyesi lakos, Békéscsabán él. Az agrármérnök végzettségű fiatalember szakdolgozatának témája épp a Mezőhegyesi Ménesbirtokon gyűjtött adatok feldolgozása volt...
Magyar Tibor közeli rokonságban áll Csomós Zsuzsanna volt szocialista önkormányzati képviselővel és jelentős helyi földbirtokossal, munkáltatóval.
A nyertesek közt még budapestiek, de helyi lakótelepi lakosok és a környékbeli településeken élők is találhatók. Előbbi kettőnél gyaníthatóan nem találni otthon gazdálkodáshoz szükséges gépek és állatok. Ezen kívül olyanok is akadnak szép számmal, akik sohasem folytattak mezőgazdasági, állattartási tevékenységet. Lakótelepen valóban nehéz... 
Köztük van még Bere János főállású postás, aki 20 évre több, mint 91 hektárt hasított le a mezőhegyesi koronabirtokból... Ja, és nem mellesleg a Fidesz helyi alapszervezetének vezetője! Popon Csaba raktáros 53 hektárnyi föld előnyeit élvezheti.

Így veri szét a Fidesz-kormány a 200 éves gazdaságot a földek elosztogatásával haverok, pártkatonák, bérencek javára. MEDDIG TŰRJÜK MÉG EZT A PUSZTÍTÁST, AMELYET 5 ÉVE FOLYTAT A ,,MAGYAR" ,,KORMÁNY"?! A jogállamiság, a demokrácia és az alkotmány szétverése után már sokadik ízben tapasztalják a vidéken élők is a Fidesz Gucci táskás arroganciáját!
Ne hagyjuk, hogy nagyapáink évszázados hagyománya, és több ezer ember és család megélhetése és egy település léte is a fideszes mutyigépezet áldozatává váljon!!

A kialakult helyzettel évek óta foglalkoznak a nagy médiumok is. Íme néhány videó és cikk az ügyről:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemenyed.blog.hu/api/trackback/id/tr647659106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása